Як вибрати шини 4×4

Як вибрати шини 4×4

За кілька років серед водіїв почала зростати популярність позашляховиків з різних причин: простору, безпеки, потужності та інших. Цей тип транспортного засобу більш ніж здатний задовольнити наші потреби, чи то що денні поїздки до офісу, чи більш авантюрні поїздки на природу. Але те, як ми вибираємо шини 4×4, може суттєво вплинути на наш комфорт

Універсальність цього автомобіля безпосередньо пов’язана з шинами. Будучи єдиною точкою контакту з землею, вони сильно впливають на комфорт і витрату палива. Тому важливо знати, як їх вибрати.

Шини 4×4 поділяються на три основні категорії: на дорозі, всюдиході та бездоріжжі. Вибираючи їх, ви повинні думати про те, якими дорогами ви будете їздити.

Шини 4×4 On Road або Highway 

Більшість водіїв використовують автомобіль для поїздок на роботу в офіс, покупок або інших подібних завдань. Для них найважливішими критеріями є маневреність і паливна економічність шин 4×4. Якщо це ваші пріоритети, то шини On Road – найкращий варіант.

Часте запитання водіїв: чи можу я використовувати шини 4×4 On Road для бездоріжжя?» і ви були б здивовані, дізнавшись, що відповідь – так. У цій ситуації теж є своє «але». Коли ми говоримо про бездоріжжя, це залежить від складності траси та ваших очікувань продуктивності.

Вони розроблені на 90% для доріг і 10% для бездоріжжя. Профіль схожий на профіль автомобільних шин. Виражені канавки допомагають розподіляти воду, забезпечують хорошу циркуляцію на піску та гравію, а ширина протектора забезпечує чудове зчеплення з більшим слідом. 

Будучи розробленими для доріг, ці шини є найтихішими. Ще однією перевагою є вартість, з трьох згаданих категорій 4×4 на дорожніх шинах найнижча ціна.

Шини 4×4 All Terrain

Якщо ви з тих, хто подорожує вихідні за вихідними по пересіченій місцевості або бачить здебільшого ґрунтові дороги, тоді шини 4×4 All Terrain є очевидним вибором.

Вони являють собою компроміс між дорожніми та позашляховими шинами в усіх відношеннях. Вони виготовлені з більш твердої гуми і, безумовно, більш міцні, але мають більшу витрату.

Дивлячись на протектор, ми помічаємо, що він не дуже відрізняється від шин On Road. Канавки трохи глибші, а блоки розташовані далі один від одного, щоб забезпечити краще зчеплення на пересіченій місцевості, але вони не настільки виражені, щоб стати дуже шумними на дорозі.

Залежно від того, скільки часу ви проводите поза дорогами, ви можете вибрати шини All Terrain з більш агресивним профілем або ближче до On Road. Але також пам’ятайте про їхні обмеження. Якщо ви купуєте шини All Terrain, але переважно їздите по бездоріжжю, вони передчасно зношуються, оскільки на 50% вони розроблені для доріг і на 50% для бездоріжжя. Завдяки шинам Off Road ви отримаєте найкращу продуктивність на пересіченій місцевості.

Шини 4×4 Off Road або Mud Terrain

Вони призначені для любителів бездоріжжя. Ці шини виготовлені з твердої гуми, тому їх важко проколоти. Високі блоки на протекторі забезпечать найкраще зчеплення з грязюкою, гравієм або іншим типом нерівної місцевості. Маючи більш широкий протектор, вони забезпечать вам додатковий захист.

Цей тип шин 4×4 не забезпечить вам ходових якостей на дорозі, тому дуже важливо подумати про те, як часто ви будете їздити по бездоріжжю, перш ніж купувати їх. На асфальті у них дуже велика витрата, вони дуже шумні і на швидкості не їздити. Через протектор вони не мають однакового контакту з землею та матимуть набагато довший гальмівний шлях.

З усіх категорій вони мають найвищу ціну, але якщо їх використовувати відповідно до рекомендацій, вони також матимуть найдовший термін служби.

Крім основних категорій, шини 4×4 також діляться за сезонністю: літні, зимові та всесезонні.

У шинах On Road ви найчастіше знайдете літні та зимові альтернативи. Шини All Terrain і Off Road найчастіше всесезонні. Можна знайти літні або зимові варіанти від різних виробників, але вони призначені для районів з жарким або субполярним кліматом.

Важлива також ширина протектора шини. Якщо ви плануєте їздити по бездоріжжю в грязі, рекомендуємо використовувати більш вузькі шини з яскраво вираженими блоками. Вони зможуть доставити вас до порту, але використовувати їх на гравії не рекомендується, оскільки блоки швидше зламаються або пошкодяться. Якщо ви хочете більше їздити піщаними або гравійними ділянками, вибирайте ширші шини з більшою площею, вони забезпечать вам потрібне зчеплення.

Тепер, коли у вас є необхідна інформація про шини 4×4, зайдіть і виберіть правильні шини для вас.

Не забудьте також перевірити наші облікові записи в соціальних мережах FacebookInstagramTik TokPinterestLinkedIn i Youtube

Залишити відповідь