Шини DOT – Що це означає і чому це важливо

Що таке DOT шини? У перекладі з англійської (міністерство транспорту) це означає дату виробництва шини тощо. Він з’являється у вигляді коду з літер і цифр, який ми пояснимо зараз і тут.

Як читати DOT шини?

Як я вже згадував вище, все почалося в Сполучених Штатах. Щоб шина відповідала заходам безпеки Департаменту транспорту, вона повинна мати цей код.

Згідно з правилами, ідентифікаційні номери шин повинні починатися з літер DOT, за якими слідують від 8 до 13 символів. Вони можуть включати код виробника, місце виробництва шини, партію, конкретний код типу шини (4×4, швидкісна тощо) та ін. Найважливішою та суттєвою частиною цього коду є дата виробництва шини.

На зображеній шині DOT – 1021 E19 108R-4001. Перші дві цифри означають тиждень виробництва шини, а наступні дві — рік, тобто 10-й тиждень (березень) 2021 року. Код E19 нанесений на шини, вироблені в Румунії, а інший код — внутрішній компанії Radburg.

У цій таблиці вказано кількість тижнів у році та до складу якого місяця вони входять, щоб вам було легше зорієнтуватися

Де ми знаходимо DOT шини?

Код з’являється збоку шини, найчастіше на внутрішній стінці, в залежності від типу і кріплення шини

Наскільки важливий DOT шини?

У Румунії водії звертають особливу увагу на DOT, порівнюючи його з терміном придатності. Але експерти компанії Michelin кажуть нам, що ми неправильно підходимо, надто сильно тиснучи на останні DOT.

Шина дійсно починає старіти після того, як вона встановлена на транспортному засобі, тому що тоді вона піддається набагато суворішим умовам: їзда по різних місцевостях, швидкість, гальмування, сонце, вода, тиск, різні температури тощо..

кщо шини не використовувалися, але правильно зберігалися, вони старіють набагато важче,зберігаючи свої властивості протягом багатьох років. Вони радять нам приділяти більше уваги послугам, які пропонують продавці шин, ніж DOT, і після покупки бути дуже обережними з тим, як ми їх зберігаємо, щоб максимально продовжити термін їх служби.

Чекаємо на вас з корисною інформацією в наших соціальних мережах 😉
Facebook, Instagram, Tik Tok, Pinterest, LinkedIn і Youtube

FacebookInstagramTik TokPinterestLinkedIn și Youtube

Залишити відповідь