Аквапланування – що це таке і як цього уникнути

NМи наближаємося до сезону дощів, і це несе з собою високий ризик аквапланування для водіїв. Тому ми вирішили дати вам кілька корисних порад на початок осені.

Ця примхлива пора з мінливою погодою може застати зненацька будь-кого, навіть найдосвідченіших водіїв, одним із найбільших головних болів є аквапланування.

Як аквапланування впливає на ваші шини?

Аквапланування — це, по суті, занос, який виникає під час швидкої їзди по мокрій дорозі, але швидкість — не єдиний фактор, що впливає на це явище.

Аквапланування виникає, коли під час дощу між шинами автомобіля та дорогою утворюється плівка води. Протектори шин не можуть вчасно відводити воду, різко знижується зчеплення з дорогою і може призвести до втрати контролю над автомобілем.

Корисні поради, яких слід дотримуватися, коли вирушаєте в дорогу

Перевірте свої шини перед тим, як вирушати в дорогу, і ми маємо на увазі не лише тиск!

AАквапланування може статися, навіть якщо у вас нові шини, але зі зношеними стає майже неможливо контролювати автомобіль. Законодавче обмеження глибини протектора в Європі становить 1,6 мм, і якщо ваші шини наближаються до цього ліміту, вам потрібно негайно їх оновити, щоб уникнути загрози своїй безпеці та безпеці інших пасажирів.

Перед тим, як вирушити в дорогу, перевірте погодні умови, щоб не здивувати поганої погоди, і відповідно регулюйте швидкість.

Їдьте якомога спокійніше та будьте максимально уважними. Ця порада актуальна в будь-якій ситуації, але у випадку аквапланування вона може допомогти вам передбачити та уникнути деяких неприємних ситуацій.

Як уникнути аквапланування

Знизьте швидкість. Під час проливного дощу рекомендується проїжджати на 15-20 км менше, ніж зазвичай. Таким чином вода може виходити з протекторів шин, що сприяє кращому зчепленню та кращому контакту з землею.

Намагайтеся не їхати крайньою правою смугою. Як правило, на цій ділянці дороги є нерівності, де накопичується вода.

Створіть достатньо простору між своїм автомобілем та іншими учасниками дорожнього руху. Ви ніколи не знаєте, які маневри може зробити людина перед вами. Оскільки під час дощу гальмівний шлях збільшується, ви завжди хочете бути впевненими, що можете безпечно їздити. А в поворотах гальмуйте поступово, інакше є ризик ковзання.

Переконайтеся, що ваші шини витримали виклик! Якщо ви шукаєте такі нові шини, ми раді вам допомогти. Рекомендується щомісяця перевіряти шини, щоб переконатися в якості їх зчеплення.

Що ви робите, коли ваша машина аквапланує?

  1. Перш за все, постарайтеся зберігати спокій. Немає нічого гіршого, ніж паніка і смикання за кермо автомобіля в такі моменти.
  2. Потроху зменшуйте газ, щоб застосувати гальмо двигуна.
  3. Тримайте кермо рівно, не користуйтеся акселератором і не гальмуйте на максимум, тому що так ви ризикуєте ще більше погіршити зчеплення.
  4. Коли ви відчуєте, що відновили контроль над автомобілем, ви можете обережно натиснути на гальмо.

Висновки

Вирушаючи в дорогу, краще заздалегідь перевірити погодні умови. Якщо йде дощ, дві речі дуже важливі для вашої безпеки: швидкість і стан шин. Якщо ви відчуваєте, що дощ занадто сильний, а видимість занадто низька, щоб продовжувати, найкраще тягнути праворуч. І не забудьте пристебнути ремінь безпеки.

Windshield wipers from inside of car, season rain. traffic jam.

Не забудьте переглянути наші облікові записи в соціальних мережах FacebookInstagramTik TokPinterestLinkedIn i Youtube

Залишити відповідь